Noticia

El Consell de Govern aprueba el decreto de actividades secundarias de música


El Consell de Govern de hoy viernes 18 de mayo ha aprobado el Decreto sobre actividades secundarias de música, entretenimiento o desarrolladas en terrazas, etc..

El contenido del comunicado emitido por el Govern es el siguiente:

"El Consell de Govern ha aprovat el Decret sobre les activitats secundàries de música, entreteniment o oci desenvolupades en terrasses, espai, recinte o lloc similar a l'aire lliure, l'objecte del qual és l'establiment del procediment d'autorització administrativa i de les condicions tècniques per les quals es regiran, d'acord amb la Llei de règim jurídic de les llicències integrades d'activitat de les Illes Balears aprovada a l'octubre de 2006.

El seu àmbit d'aplicació són totes les zones turístiques contemplades com a tals en els plans territorials insulars, partint de la base que el sector hoteler i l'oferta complementària de restauració i entreteniment són bàsiques com destinació turística preferent per a la comunitat autònoma de les Illes Balears, tant en temporada alta com baixa.

El decret, a més d'atenir-se a les disposicions contemplades en la citada Llei de règim jurídic de les llicències integrades, s'ajusta escrupolosament a les normes contemplades en la Llei contra la contaminació acústica de les Illes Balears aprovada pel Parlament el mes de març de l'any en curs, la Llei nacional del Renou 2003 i el decret 20/1987 de la Conselleria d'Obres Públiques i Ordenació del Territori per a la protecció del medi ambient contra la contaminació per emissió de renous i vibracions.

Activitats secundàries

El decret estableix que només es consideraran activitats secundàries de música, entreteniment o oci desenvolupades en terrasses, espai, recinte o lloc similar a l'aire lliure les següents:

  • Ambientació musical o audiovisual per mitjans tècnics, podent servir de cobertura musical a manifestacions de tipus cultural, esportiu o similars realitzades per a l'animació de la pròpia clientela.
  • Animació humana, amb o sense música en viu. Solament es permetran instruments musicals de corda, piano, electrònics digitals i aquells als quals se'ls pugui limitar el so que emeten mitjançant l'ús de dispositius tècnics.

Procediment per a l'obtenció de la llicència municipal  d'instal·lació, obertura i funcionament d'una activitat secundària en aquest àmbit, el peticionari haurà d'acreditar la documentació següent:

  • Certificat subscrit per tècnic competent i visat pel col·legi professional corresponent que garanteixi el compliment de les exigències del present decret i de la normativa sectorial d'aplicació.

Estarà acompanyat d'un estudi acústic sobre la incidència real de l'activitat en el seu entorn, amb especificacions sobre el tarat del limitador de so (si escau), el resultat de les mediacions efectuats en tots els confrontants de l'activitat principal o secundària, el compliment dels mesuraments sobre el màxim de decibels autoritzats en el decret 20/1987 de la Conselleria d'Obres Públiques i Ordenació del Territori contra la contaminació acústica i la metodologia emprada.

  • Memòria descriptiva de les característiques de l'activitat secundària.
  • Plànol d'instal·lació del realment executat amb la ubicació de les fonts sonores, indicant la directivitat dels altaveus i l'angle d'abast de la font d'ona sonora, així com les característiques dels elements acústics. En aquest plànol s'inclourà la superfície de la zona ocupada per l'activitat secundària, amb expressió dels confrontants de l'activitat principal i secundària.
  • Acreditació de la llicència municipal d'instal·lació, obertura i funcionament de l'activitat principal o l'autorització d'obertura de la Conselleria de Turisme.

Condicionaments acústics

Les activitats secundàries contemplades en el decret aprovat, hauran d'ajustar-se als nivells acústics contemplats en l'article 6 del Decret 20/1987 de la Conselleria d'Obres Públiques i Ordenació del Territori per a la protecció del medi ambient contra l'emissió de renous i vibracions en zones turístiques, és a dir:

  • Nivell màxim sonor exterior: 65 decibels de dia i 60 de nit.
  • Nivell màxim sonor interior (dormitori): 40 de dia i 35 de nit.

El decret especifica que les mediacions dels nivells sonors interiors són les preses dintre de les edificacions veïnes amb les portes i finestres tancades, i les exteriors aquelles que es realitzin en les edificacions veïnes amb les portes i finestres obertes, d'acord amb la Llei estatal del renou i el Decret Real 1513/2005, de 16 de desembre, que la desenvolupa reglamentàriament.

Requisits generals

El nou decret és així mateix molt precís en l'exposició dels requisits que han de complir el personal i les instal·lacions:

  • Les activitats d'animació humana, amb o sense música en viu, hauran de disposar de serveis higiènics i vestuari, d'acord amb les condicions previstes en la normativa sobre prevenció de riscos laborals. A més, cadascun dels dinamitzadors, artistes o músics ha de contar amb taquilla pròpia. Quan l'activitat es realitzi en un establiment o recinte que disposi d'allotjament, aquest podrà habilitar-se com vestuari.
  • L'animació, amb o sense música en viu, no podrà realitzar-se en escenaris elevats més de 20 cm. sobre el nivell del paviment, amb excepció dels escenaris d'obra construïts amb antelació a l'entrada en vigor d'aquest decret.

Horaris

La franja horària de funcionament de les activitats secundàries serà de 10,00 a 15,00 hores i de les 17,00 a les 24,00 hores. No obstant això, i amb caràcter excepcional, quan es realitzin retransmissions ocasionals per mitjans audiovisuals d'esdeveniments esportius, culturals o socials de gran interès social programades pels mitjans televisius, les activitats podran realitzar-se des de les 10,00 a les 24,00 hores sense interrupció.

Mesura transitòria

Aquestes llicències tindran caràcter transitori fins que es desenvolupin les normes reglamentàries de la Llei de règim jurídic de les llicències integrades d'activitat i de la Llei contra la contaminació acústica de les Illes Balears